☆ Trash Chique ☆ Vette auto's ☆ Sloopwerkzaamheden ☆ Achterklap ☆ Trashchique ☆

Lustrumbier bij Anus

Van 27 oktober tot 4 november vierde slopersgilde Anus haar 250-jarig bestaan. Het strikt besloten gezelschap bracht de feestweek door met een stukje feestelijk bier drinken. Trash Chique heeft weten te infiltreren in dit sectarische gilde. Anus* is in 1753 opgericht om de slopers te helpen aan betere arbeidsvoorwaarden. Nee, geen buitenschoolse kinderopvang of een PC-privéregeling, maar eerder hutten om in te wonen en basisbehoeften als eten en drinken. In de 18e eeuw waren de leefomstandigheden voor deze beroepsgroep verre van benijdenswaardig.

Drinken is eigenlijk het enige waar het gilde tegenwoordig nog in voorziet. En hoogstens een paar borrelhappen, het ‘bikwerk’. Het zo typerende biertje is terug te vinden in het gildewapen. Aequam Antepellis Anam Granito Est, Dum In Concreto Cervisia! Hetgeen zoveel betekent als: Beton, Graniet of Hout, met een paar biertjes is het er zo uit!

Klik voor groterEen van de hoogtepunten in de lustrumweek was de verkiezing van een nieuwe primus inter pares. ,,De vorige is stuk’’, verklaarde de voorzitter ad interim droog.
Hiernaast staat één van de kandidaten voor het voorzitterschap. Na vijftig keer proosten op Vrouwe Destructa wist hij nog te melden: ,,Ik ben eigenlijk meer een whiskydrinker, maar daar willen ze niet aan bij Anus.’’ Waarschijnlijk is dat uiteindelijk ook de reden dat deze drinkebroer niet tot primus is gekozen.

Rituelen heeft het Corps Destructif in overvloed. De leden begroeten elkaar nog steeds, net als in de 18e eeuw met een opwaartse hoofdknik. Een in de praktijk geboren traditie, omdat het tijdens de sloop vaak een oorverdovend lawaai is waar een mondelinge groet in verdwijnt.

Klik voor groterEen ander ritueel heeft te maken met de strijd tussen verschillende gilden. Als je het niet eens bent met de keuze van een kandidaat voorzitter, kun je je afgrijzen, net als deze drie leden, kenbaar maken door de zogenaamde ‘dakbedekker’ te doen. In de dictionaire van de slopers is een dakbedekker een mindere levensvorm.

Klik voor groterDe gang van zaken tijdens de feestweek verschilde overigens niet veel van het dagelijks samenkomen. In een obscure loods in een duister industriegebied in Utrecht komt de harde kern bijna dagelijks bijeen om bier te drinken. De twee conciërges van de loods dragen de zorg voor het spik en span houden van de bar evenals de bevoorrading. Het is een erebaan binnen het gilde. Als je het tot conciërge geschopt hebt, hoef je niet meer het zware sloopwerk te doen. Zij horen bij een illuster rijtje mannen die zichzelf mogen rekenen tot de orde van de ‘slapende sloophamer’. Op de vraag wat deze heren vonden van het lustrum, wisten zij te antwoorden: ,,Gelukkig zullen we het 300-jarig bestaan niet mee gaan maken.’’

* [Anus komt uit de Griekse mythologie en is beschermer van de bouwvakkers en deconstructiewerkers, zoon van Scrota en bij deze verwekt door de god Enteritis, die zich vermomd had als de warme natte Wind, om aan de toornige blik van zijn jaloerse gemalin Hemeroïda te ontsnappen.]

Trash Chique

Trash Chique is een online magazine dat sinds 2003 een trouwe schare lezers een inkijk geeft in de ranzige wereld van de smerig rijken.
We hebben een paar van deze playboys en playgirls bereid gevonden om op (on)regelmatige tijden op het enige echte Trash Chique Weblog te schrijven zodat u, kwijlend, kunt reageren.

Artikelen

Archieven

Grote Dank

Natuurlijk ziet het Trash Chique Weblog er geweldig uit. Ja, die Vasilis van Gemert die kan dat wel, goede websites maken.